Denna film skildrar Islands upptäckt av en upptäcktsresande som gav ön namnet Thule.

Besök görs i Hallgrimskyrkan i Reykjavik samt Pärlan, ett före detta vattentorn som bland annat innehåller Sagamuseet, som svensken Hans Backman iordningställt. Museet skildrar från den första invandraren fram till reformationen.


Värmekraftverket Svartsengi som producerar värme och el till hem och industrier.

När vattnet har passerat kraftverket bildar det en sjö i lavan, Blå lagunen, en hälsosam badsjö med ca 35 till 40 grader varmt vatten.


Besök görs vid Islands största hetvattenkälla med 96 gradigt varmvatten från jordens inre. Reykholt är ett annat besöksmål. Här bodde Snorri Sturlason sin sista tid innan han mördades. Besök görs också vid de vackra och säregna Hraunfossarna, här forsar jökelvatten fram under lavan och ut i floden Hvita på en sträcka av en kilometer.

Island.wmv

Akureyri med besök på en isländsk gård med sina torvhus. Godafoss och Myvatn som bjuder på naturupplevelser med sina lavaformationer, kokande svavelkällor samt kontinental-sockelsprickan. Området är mycket vulkaniskt. Petras stenmuseum är ett annat besöksmål innan vi stannar till vid jökulsarlon där Vattnajökul ”kalvar” ned i lagunen.


Gyllene triangeln med sitt vackra vattenfall Gullfoss, Geysern Strockur med sprutande hetvatten,

samt Thingvellir som är Islands gamla tingsplats.


Filmens längd 24 minuter.


Island


Klicka för att se filmklipp

Gullfoss

Tur på Islandhästar

Vestmannaeyja

I väglöst land